You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Kalp Pili İmplantasyonu

Kalp pili, elektriksel uyarının oluşumunda veya iletilmesinde bozukluklar olması durumunda kalbin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için kalbin bir veya daha fazla odasının (atriyum ve/veya ventriküller) kasılmasını uyaran elektriksel uyarılar üretebilen bir cihazdır. Pompa görevini yerine getirir.

Kalp pili implantı nedir?

Kalp, tüm vücuda kan pompalamak için odacıklarını uygun sırayla kasmak için gerekli uyarıları üreten ve ileten karmaşık bir elektrik sistemine sahip bir kastır. Kalp düzgün çalıştığında, dinlenme koşullarında kalp odaları dakikada yaklaşık 60-80 atış frekansında kasılır ve ek bir kan kaynağına ihtiyaç duyulduğunda (egzersiz veya fiziksel aktivite sırasında olduğu gibi) hızlanır.

Kalbin elektrik sistemi hem elektriksel impulsun oluşumunda (patolojik bradikardi) hem de bunun kalp odacıkları yoluyla iletilmesinde (örneğin atriyoventriküler blok) problemler yaşayabilir. Her iki durumda da kalp atışında, çok uzun sürerse baş dönmesi veya en ciddi vakalarda bilinç kaybı gibi semptomlara yol açabilen duraklamalar olabilir. Kalp pili aynı zamanda bir solunum sensöründen ve bir hareket sensöründen gelen sinyallere dayalı olarak hastanın ihtiyaçlarına göre (örneğin fiziksel aktivite sırasında) kalp atış hızının artırılmasına da olanak tanır.

Komple sistem bir puls üretecinden (kalp pili) ve bir veya daha fazla elektrik kablosundan (uçlar) oluşur. Kalp pili, pili ve kalbin (varsa) spontan elektriksel aktivitesini izlemenizi ve gerekirse elektriksel dürtü iletmenizi sağlayan devreleri içeren küçük bir kutuya benzer. Hastayı etkileyen patoloji temelinde ve fizyolojik olana mümkün olduğunca benzer bir ritmi yeniden sağlamak amacıyla seçilen farklı kalp pili türleri vardır.

Örneğin, hastada kalıcı atriyal fibrilasyon varsa, tek odacıklı bir kalp pili (sağ ventrikülde tek bir kurşun ile) yeterli olacaktır; sinüs bradikardisi veya atriyoventriküler blok durumunda, iki odacıklı bir kalp pili konumlandırılır, yani iki derivasyona (sağ atriyal ve sağ ventriküler) bağlanır.

Ameliyat ne kadar sürer?

İşlemin süresi, komplikasyon olmaması durumunda yaklaşık bir saattir.

Acı verici ve tehlikeli mi?

Ameliyat lokal anestezi altında yapılır ve bu nedenle hasta işlem sırasında ağrı hissetmez. Her ameliyatta olduğu gibi Kalp Pili İmplantasyonu ameliyatında da riskler vardır. Doktorunuz sizinle bu riskler üzerinde konuşacaktır. İmplantla ilgili olası komplikasyonlar, çok nadir olmakla birlikte, ameliyattan hemen sonra veya uzun vadede farklı seviyelerde ortaya çıkabilir.

Kısa vadeli komplikasyonlar nelerdir?

Özellikle antikoagülan tedavi alan ve implantasyon sonrası hemen iyileşmesi gereken hastalarda, prosedürü takiben cep hematomu oluşumu riski vardır. Bu olasılık konservatif olarak buzla ve olası antibiyotik tedavisiyle neredeyse tüm vakalarda tedavi edilir, çok nadiren cebin cerrahi revizyonu gerekir.

Subklavian venöz erişim yoluyla implante edilen hastalarda pnömotoraks (plevral boşluğa hava girişi) oluşabilir. Küçük bir pnömotoraksta tedavi konservatiftir, aksi takdirde gelen havayı dışarı atmak için bir göğüs dreni (sol hemitoraksın derisinden geçen küçük bir tüp) yerleştirmek gerekir. Bu drenaj yarık tamamen kapanana kadar ortalama 48 saat yerinde tutulur.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilir?

  • Ameliyattan sonra ertesi sabaha kadar yatak istirahati gerekir. Yeni yerleştirilen lead'lerin yerinden çıkma riskini en aza indirmek için hastanın yan kolunun hareketini sınırlaması önerilir.
  • Bir göğüs röntgeni, kateterlerin son konumunu belgeler.
  • Herhangi bir sorun olmaması durumunda hasta ilk gün taburcu edilebilir.
  • Yara iyileştikten sonra çoğu insan köprücük kemiğinin altında (implant bölgesine bağlı olarak sol veya sağ) yalnızca küçük bir yara izi ve küçük bir şişlik fark edecektir.
  • Taburcu olurken size Kardiyolog doktoru bilgilerini, kalp pilinin türünü ve her zaman yanınızda taşımak üzere takılan kateterleri içeren bir kalp pili taşıyıcı kartı verilir.
  • Ameliyattan sonra, ilk birkaç gün (implantın yanındaki kol hareketlerinin sınırlandırılması önerilir) dışında, hasta normal fiziksel aktiviteye dönebilir ve herhangi bir vücut pozisyonu alabilir. Bununla birlikte, implant yan kolunun yoğun kullanımını gerektiren herhangi bir fiziksel aktivitenin ölçülü olarak gerçekleştirilmesi tavsiye edilir.
  • Cihazın cebindeki herhangi bir değişiklik (ağrı, kızarıklık, sıvı kaybı, erozyon) her zaman randevu alarak doktora bildirilmelidir. Elektromanyetik alanların varlığına da özel dikkat gösterilmelidir (bankaya giriş, metal dedektörlerinden geçiş veya manyetik rezonans görüntüleme gerçekleştirme durumlarında üzerinizde bir cihaz bulunduğuna her zaman dikkat edilmelidir).
  • Cihazın ortalama ömrü, sürekli stimülasyon ve optimal elektriksel parametreler varlığında yaklaşık 8-10 yıldır.
  • İmplantın yapıldığı hastanedeki hekimler, sistemin doğru çalışıp çalışmadığını, pilin giderek artan tüketimini ve olası kardiyak aritmi varlığını doğrulamayı amaçlayan ve  takip eden kontrollerin takvimini, yöntemlerini belirleyecektir (tüm kalp pillerinin ayrıca Holter EKG'ye benzer kayıt işlevi, hem farmakolojik hem de girişimsel açıdan zaman zaman uygun önlemleri almanızı sağlar).