You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Aort Anevrizması

Aort anevrizması, kalbinizden ana arter olan aortunuzun duvarındaki bir çıkıntıdır. Aort anevrizmaları, atardamar duvarınızın zayıf bir bölgesinde oluşur. Hayatı tehdit eden iç kanamaya neden olabilecek veya kalbinizden çeşitli organlara kan akışını engelleyebilecek şekilde yırtılabilir (patlayabilir) veya bölünebilir (parçalanabilir).

Aort anevrizması nedir?

Aortunuz vücudunuzdaki en büyük arterdir. Kalbinizden kan ve oksijeni vücudunuzun diğer bölgelerine taşır. Kavisli bir şeker kamışı şeklindedir. Çıkan aortunuz kalbinizden yukarı çıkar. İnen aortunuz karnınıza (göbeğinize) doğru iner. Herhangi bir arterde anevrizma gelişebilir.

Aortunuzun duvarında bir zayıflık olduğunda aort anevrizması gelişir. Arterden pompalanan kanın basıncı, aortunuzun zayıf bölgesinde balon benzeri bir çıkıntıya neden olur. Bu çıkıntıya aort anevrizması denir.

Farklı türler nelerdir?

İki farklı aort anevrizması türü vardır. Vücudunuzun farklı bölgelerini etkilerler:

  • Abdominal aort anevrizması (AAA): Aortunuzun aşağıyı gösteren kısmında bir abdominal aort anevrizması gelişir.
  • Torasik aort anevrizması (TAA): Torasik aort anevrizması;  aortunuzun üst kısmında ters U şeklinde olan bölümde meydana gelir. Marfan sendromlu bunun sebeplerinden birisidir.

Ne kadar yaygınlar?

Abdominal aort anevrizmaları erkeklerde, kadınlara göre 4 ila 6 kat daha yaygındır. 55 ila 64 yaş arası erkeklerin yaklaşık %1'ini etkilerler. Her on yılda bir daha yaygın hale gelirler. Olasılık, yaşamın her 10 yılında % 4'e kadar artar. Abdominal aort anevrizmaları, torasik aort anevrizmalarından daha sık görülür. Bunun nedeni torasik aortunuzun duvarının abdominal aortunuzun duvarından daha kalın ve daha güçlü olması olabilir.

Aort Anevrizması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Aort anevrizması için risk faktörleri nelerdir?

Hem aile geçmişiniz hem de yaşam tarzınız, aort anevrizması geliştirme riskinde rol oynayabilir. Aort anevrizmaları en sık şu kişilerde görülür:

Aort anevrizmasının sebepleri nelerdir?

Aort anevrizmasının nedenleri genellikle bilinmemekle birlikte şunları içerebilir:

  • Ateroskleroz (damarların daralması).
  • Arterlerin iltihaplanması.
  • Kalıtsal durumlar, özellikle bağ dokusunu etkileyenler (Marfan sendromu ve Ehlers-Danlos sendromu gibi).
  • Aort yaralanması.
  • Sifiliz gibi enfeksiyonlar.

Aort anevrizmasının belirtileri nelerdir?

Çoğu durumda, insanlar aort anevrizması olduğunu bilmezler. Bir anevrizma genellikle yırtılana (patlayana) kadar herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bir anevrizma yırtılırsa, acil tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Sizde veya birlikte olduğunuz birinin anevrizması yırtılmışsa acil randevu alarak bir hastaneye başvurun. Rüptüre bir anevrizmanın belirtileri aniden ortaya çıkar ve şunları içerebilir:

  • Baş dönmesi.
  • Hızlı kalp atış hızı.
  • Ani, şiddetli göğüs ağrısı, karın ağrısı veya sırt ağrısı.
  • Aort anevrizmasını yırtılmadan önce bulmak, en iyi iyileşme şansınızı sunar. Aort anevrizması büyüdükçe, aşağıdaki semptomları fark edebilirsiniz:
  • Nefes almada zorluk veya nefes darlığı.
  • Küçük bir yemekten sonra bile tok hissetmek.
  • Anevrizmanın büyüdüğü yerde ağrı (boynunuzda, sırtınızda, göğsünüzde veya karnınızda olabilir).
  • Ağrılı veya zor yutma.
  • Kollarınızın, boynunuzun veya yüzünüzün şişmesi.

Aort anevrizmasının komplikasyonları nelerdir?

Aort anevrizması yırtılırsa iç kanamaya neden olur. Anevrizmanın konumuna bağlı olarak, bir yırtılma çok tehlikeli hatta yaşamı tehdit edici olabilir. Acil tedavi ile birçok insan yırtılmış bir anevrizmadan kurtulabilir. Büyüyen bir aort anevrizması, arter duvarınızda yırtılmaya (aort diseksiyonu) da yol açabilir. Bir diseksiyon, kanın arterinizin duvarları arasına sızmasına izin verir. Bu, arterinizin daralmasına neden olur. Daralan arter, kalbinizden diğer bölgelere kan akışını azaltır veya bloke eder. Arter duvarlarınızda biriken kan basıncı da, anevrizmanın yırtılmasına neden olabilir.

Aort Anevrizması Teşhis ve Testleri Nelerdir?

Aort anevrizması nasıl teşhis edilir?

Birçok anevrizma semptomlara neden olmadan gelişir. Sağlayıcılar genellikle bu anevrizmaları rutin bir kontrol veya tarama sırasında keşfederler. Aort anevrizması geliştirme riskiniz yüksekse veya herhangi bir anevrizma semptomunuz varsa, sağlayıcınız görüntüleme testleri yapacaktır. Bir aort anevrizmasını bulup teşhis etmeye yardımcı olabilecek görüntüleme testleri şunları içerir:

  • CT tarama.
  • CT veya MRI anjiyografi.
  • Ultrason.

Yırtılmamış aort anevrizması nasıl tedavi edilir?

Genel yaklaşım iki şekildedir EVAR/TEVAR işlemleri ya da açık cerrahi.

EVAR/TEVAR işlemleri bir koroner anjiyografi odasında kasık damarından girilerek aort anevrizmalarının özel kaplı stentlerle kapatılması amacını taşır. Yırtılmamış bir aort anevrizmanız varsa, doktorunuz durumunuzu yakından izleyecektir. Eğer bir aort anevrizması geliştirme risk faktörlerine sahipseniz, doktorunuz ayrıca düzenli taramalar önerebilir.

Tedavi, anevrizmanın arteri yırtacak veya patlayacak kadar büyümesini önlemeyi amaçlar. Daha küçük, yırtılmamış anevrizmalar için uzman kan akışını iyileştirmek, kan basıncını düşürmek veya kolesterolü yönetmek için ilaçlar yazabilir. Hepsi anevrizma büyümesini yavaşlatmaya ve arter duvarındaki baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Adana'da Aort Anevrizması rahatsızlığına hangi doktor bakar?

Eğer Aort Anevrizması şüpheniz varsa Adana’da Kardiyolog Doktoru tarafından muayene edilmelisiniz.