You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Ana Koroner Arter Hastalarına Girişim

Ana koroner arterler, kalbin içerisinde yer alan sol ve sağ ventriküllerin kan ihtiyacını karşılamak için gerekli olan iki temel arterdir. Bunlar, sol ana koroner arter (LAD) ve sağ ana koroner arter (RCA) olarak adlandırılır. Koroner arterlerdeki tıkanma veya daralma (ateroskleroz) sonucunda oluşan kan akımı azlığı koroner kalp hastalığına yol açar. Bu durum kalp kasının yetersiz beslenmesi sonucu oluşan kalp krizi veya ani kalp ölümüne neden olabilir. Bu nedenle, koroner arterlerdeki tıkanıklığın önlenmesi ve erken teşhisi önemlidir.

Ana Koroner Arter Hastalığı Kimlerde Görülür?

Koroner arter hastalığı (KAH) genellikle yaşlı kişilerde görülür ancak genç yaşlarda da oluşabilir. Aşağıdaki faktörler KAH için risk faktörleri olarak kabul edilir:

  1. Sigara içmek: Sigara içmek koroner arterlerdeki tıkanıklığın oluşmasına neden olabilir.
  2. Yüksek kolesterol: LDL (kötü kolesterol) seviyeleri yüksek olan kişilerde KAH riski daha yüksektir.
  3. Yüksek tansiyon: Kan basıncı yüksek olan kişilerde KAH riski daha yüksektir.
  4. Diyabet: Diyabetli kişilerde KAH riski daha yüksektir.
  5. Aile hikayesi: KAH olan bir ya da daha fazla aile üyesi olan kişilerde KAH riski daha yüksektir.
  6. Yaş: Yaş ilerledikçe KAH riski artar.
  7. Erkek cinsiyet: Erkeklerde KAH riski kadınlara göre daha yüksektir.
  8. Hareketsiz yaşam tarzı: Hareketsiz bir hayat tarzı olan kişilerde KAH riski daha yüksektir.
  9. Yüksek yağlı ve tuzlu diyet: Daha yüksek yağ ve tuz içeren diyetler koroner arterlerdeki tıkanıklığın oluşmasına neden olabilir.
  10. Stres: Sürekli olarak yüksek düzeyde stresli bir hayat tarzı olan kişilerde KAH riski daha yüksektir.

Ana Koroner Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Koroner arter hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve bazen belirti vermeyebilir. Ancak en sık görülen belirtiler şunlar olabilir:

  1. Angina: Kalp ağrısı veya göğüs ağrısıdır. Angina sıklıkla göğüs içinde baskı veya sıkışma hissi olarak tanımlanır. Angina genellikle fiziksel aktivite veya stres sonrasında ortaya çıkar.
  2. Nefes darlığı, genellikle fiziksel aktivite veya yorgunluk sonrasında ortaya çıkar.
  3. Yorgunluk, halsizlik veya bitkinlik hissi.
  4. Çarpıntı Kalp atış hızının artması veya atış ritminin değişmesi.
  5. Terleme.
  6. Kusma.
  7. Baş dönmesi.

Ancak unutulmamalıdır ki, bu belirtiler koroner arter hastalığının belirtileri olmayabilir. Aynı zamanda başka birçok sağlık sorununda da görülebilir. Bu nedenle bu belirtiler ortaya çıktığında mutlaka bir doktora başvurulması önerilir. Hastalığa sahip olanların ya da sahip olduğunu düşünenlerin acilen sigara tüketimi azaltmaları, alkol tüketimini sonlandırmaları gerekir. Mümkünse hastaların sigarayı tamamen bırakmaları sağlıkları açısından en doğru karar olacaktır. Bunun dışında hastalara yapmaları ve yapmamaları gereken noktaları doktor bildirecek ve düzenli kontrollerle bu durumu kontrol edecektir. Bu nedenle düzenli kontrolleri aksatmamak çok önemlidir.

Ana Koroner Arter Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Ana koroner arter hastalığı anjiografide gösterilmiş bir hastanın tedavisi¸ hastanın yaşına ek hastalıklarının sayısına ve damar yapısında ki SYNTAX skorlamasının değerine göre değişir. Bu değerlendirmeler sonucunda bir konsey tarafından hastaya perkütan koroner girişim ile stent mi? yapılacağına ya da açık kalp ameliyatı mı yapılacağına göre karar verilir.

Günümüzde gelişen teknolojiler hekim deneyimin artması yeni tanımlanan teknikler ışığında birçok sol ana koroner arter hastası açık ameliyata gerek kalmadan stentler ile tedavi edilebilir duruma gelmiştir. Bende çalıştığım klinikte bu işlemleri yüksek hasta sayısı ve üst düzey tecrübe ile hasta merkezli bir yaklaşım tarzı içinde yıllardır ekibimle beraber yapmaktayım.

Koroner arter hastalığı nasıl anlaşılır?

Koroner arter hastalığı nasıl anlaşılır sorusu KAH hastalığı konusunda merak edilen konulardan birisidir. Koroner arter hastalığı (KAH), kalp damarlarının daralması veya tıkanması sonucu kalp kasına yeterli miktarda kan ve oksijen gitmemesiyle oluşan bir kalp hastalığıdır. Koroner arter hastalığı, genellikle yaşam tarzı faktörleri, diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve ailesel geçmiş gibi risk faktörleri ile ilişkilidir.

KAH semptomları arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi yer alır. Koroner arter hastalığı, elektrokardiyogram, stres testi, kalp kateterizasyonu, anjiyografi gibi testlerle tanı konulur. Tedavi, hastanın durumuna göre ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri, anjiyoplasti ve stent takılması gibi girişimsel işlemler ya da bypass ameliyatı gibi cerrahi müdahalelerden oluşabilir. Ana koroner arter hastalarına girişim, ve stent tedavisi de ehil ellerde tedavinin bir parçası olarak uygulanabilen bir yöntemdir.