You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Ramazan'da Kalp Sağlığınıza Dikkat Edin!

Ramazan’da kalp sağlığı normal rutinden daha farklı ele alınması gerekir. Ramazan ayında hayatın akışı normal olarak değişir, tempo düşer ve yeme-içme eylemleri günün belli saatlerinde gerçekleşir. Bu süreçte kalp hastası olmayanların dahi risk altında olma durumundan söz edilebilir. 40 yaş üzeri, kilo problemi olan kişiler ve kalp sağlığı sorunlarını tetikleyen hastalıkları olanlar başta yer almak üzere, aşırı besin tüketimi; kalp sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Ayrıca iftar ve sahurda tükettiğiniz besinlerin türleri de bu olumsuzluğa yol açabilir. Kalp hastalarında ise bu şartlar, ölümcül sonuçlara dönüşebilir.

Oruç tutmak, normal koşullarda kalp sağlığı açısından herhangi bir yan etkiye veya tetikleyici etkiye sahip değildir. Hatta kimi araştırmalara göre, orucun faydalarından da söz edilebilir. Oruç tutma ile kalp sağlığı arasındaki ilişki ise Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzenine bağlıdır. Her ne kadar Ramazan ayında öğünlerimiz azalıyor olsa da kimilerimiz için miktarlar önemli ölçüde artar. Bu da özellikle öğünün zamanlaması bakımından ciddi bir risk olarak tanımlanabilir.

Ramazan’da Kalp Sağlığı Nasıl Korunur?

Oruç tutan ve kalp sağlığı sorunu olmayan kişilerin de kalp sağlıklarını korumaya yönelik tedbirlere dikkat etmesinde fayda vardır. Zira örneğin; kalp krizleri daha önce herhangi bir belirti vermeyen, yani kalp hastası olduğu tespit edilmemiş kişilerde de görülebilir. Bu durumu tetikleyen unsurlar vardır ki, bunlar hem akut veya kronik hastalığı olanlar hem de herhangi bir belirtisi bulunmayan kişilerde etkili olabilir. Bu etkiler; beslenme (obezite), sigara kullanımı ve stresle ilişkilendirilir. Ayrıca genetik faktörler de kalp sağlığı sorunlarının sebepleri içerisinde sayılır.

Ramazan’da Beslenme Nasıl Olmalı?

Ramazan, yaygın olarak özellikle iftarda aşırı besin tüketiminin söz konusu olduğu bir süreçtir. Bu oldukça yanlış bir davranıştır. Tüm gün yavaşlamış organlara, özellikle mideye aniden yüklenmek, kalp krizi riskini önemli ölçüde artırır. Olağan dışı miktarlarda ve ağır besinlerin tüketilmesi, herhangi bir kalp hastalığı bulunmayan kişiler için dahi, bir kalp sağlığı riskidir. Bu nedenle iftarda yavaş ve yeterli miktarda beslenmek oldukça önemlidir.

  • Sigara Tüketimine Son Verin

Ramazan ayında gün boyunca sigara içmemek, vücudumuz için son derece faydalı bir durumdur. Ancak bu durumu, orucu sigara içerek sonlandırmak, çok sakıncalıdır. Gün boyu hiçbir besin tüketmeyip iftarda ilk eylem olarak sigara içmek, kan basıncını anormal biçimde değiştirir ve yan etkiler ortaya çıkarabilir. İftar ve sahur arasında aşırı miktarda sigara içmek ise orucun size sağlayacağı tüm faydayı ortadan kaldıracaktır.

  • Yeterince Su Tüketin

Sadece Ramazan ayı için değil, her zaman için yeterince su tüketimi son derece önemlidir. Vücudumuzdaki tüm hücrelerin yapısının çoğunluğu sudan menkuldür ve su yaşam kaynağımızdır. Günlük olarak ortalama 2 Litre su tüketilmesi ise genel bir tavsiyedir. Ramazan ayında, ani yüklenme yapmamak kaydı ile iftar ve sahur arasında bu miktarda suyu tüketmek, kalp sağlığı da dahil tüm vücudumuz için faydalıdır.

  • Yemek Yiyip Uyumaya Dikkat!

Sahur, zorunlu olarak belli miktarda besin tüketip uykuya devam ettiğimiz bir öğündür. Bu öğünde tükettiğimiz besinlere, uykuya devam etme durumundan ötürü daha da özen göstermemiz gerekir. İstatistik olarak, kalp krizlerinin daha yaygın görüldüğü gecenin ileri saatlerinde, aşırı miktarda ağır besinleri tüketmek ve uykuya devam etmek bu riski tetikleyebilir. Bu nedenle sahurda, olabildiğince hafif gıdalar, yağ, şeker ve karbonhidrat bakımından fakir, protein bakımından zengin lifli gıdaları tercih etmeli ve yeterince su içmeliyiz. Besinlerin miktarı da son derece önemlidir ki, burada “yeterince” ifadesine dikkat etmek, aşırıya kaçmamak ve yetersiz beslenmemek gerekir.

Efor bakımından ise herhangi bir zamandan farklı davranmaya gerek yoktur. Eğer kilo probleminiz, devam eden kalp sağlığı sorununuz veya diyabet gibi bir sorununuz yoksa, günlük temponuzu sürdürmeye devam edebilirsiniz.

Ramazan ayında kalp sağlığınızı korumak için düzenli kontrollerinizi yaptırınız. Hali hazırda bir sorununuz olup olmadığını anlamanız mümkün olmayabilir. Bazı durumlarda, kalbimiz herhangi bir hafif semptom göstermeden, ani ve ağır tepkiler verebilir. Bu nedenler özellikle risk grubunda yer alanlar ve geçmiş kalp sağlığı problemi öyküsü olanların, oruç tutma kararını vermeden önce hekime başvurmaları ve onay almalarında fayda vardır.