Stent tedavisi, içi boş bir organ veya kan damarı içine stent adı verilen küçük metal veya plastik bir cihazın yerleştirilmesini içeren bir tıbbi prosedür türüdür. Stent tedavisi, damar veya organın duvarlarını açık tutup destekleyerek kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur ve daha fazla tıkanma veya organ hasarı riskini azaltır. Koroner arter hastalığı, karotis arter hastalığı ve anevrizmalar gibi birtakım rahatsızlıklar sıklıkla stentle tedavi edilir.
Stentler, çıplak metal, ilaç salınımlı ve biyolojik olarak emilebilir stentler dahil olmak üzere çeşitli çeşitlerde gelir. Metal, herhangi bir ilaç salmayan çıplak metal stentler yapmak için kullanılır. Damarın tekrar daralmasına yol açabilen skar dokusunun gelişmesini önlemeye yardımcı olmak için ilaç salan stentler zamanla salınan bir ilaçla kaplanır. Biyolojik olarak emilebilir stentler, vücut tarafından kademeli olarak emilen ve uzun ömürlü bir implant ihtiyacını ortadan kaldıran bir maddeden yapılır.
Koroner Arter Hastalığının Stentle Tedavisi Adana
Koroner Arter Stentleme tedavisi tipik olarak güvenli ve etkili olarak görülse de her zaman bazı potansiyel riskler söz konusudur. Kanama, enfeksiyon, stent malzemesine alerjik reaksiyon ve damar veya çevre dokuda yaralanma bu olasılıklardan birkaçıdır. Bazı durumlarda, stent takılabilir veya damarı tekrar daraltarak daha fazla tıbbi müdahale gerektirebilir.
Stent Tedavisi Ne kadar Sürer?
Tıkanmış veya tıkalı arterleri açmak için kullanılan minimal invaziv bir prosedür olan bir anjiyoplasti, sıklıkla stent tedavisi ile birlikte kullanılır. Prosedürün kendisinin tamamlanması tipik olarak yaklaşık bir saat sürer, ancak belirli bir duruma bağlı olarak, kabulden taburculuğa kadar tüm süreç birkaç saat, hatta tüm gün sürebilir.
İşlem sırasında stentin takılacağı bölgenin uyuşması için hastaya lokal anestezik verilir. Daha sonra hastanın cildinde küçük bir kesi yapılacak ve tipik olarak kol veya bacaktaki bir artere bir kateter yerleştirilecektir. Daha sonra kateter arter içinden yönlendirilerek tıkanıklığa ulaşılır. Kateter yerleştirildikten sonra arteri genişletmek için tıkanıklığın içine bir balon şişirilir. Ardından, genişleyen arterin açık kalmasına yardımcı olmak için içine stent adı verilen küçük bir metal örgü tüp yerleştirilir.
Balon söndürüldükten ve çıkarıldıktan sonra stent arteri desteklemek için yerinde bırakılır. Herhangi bir komplikasyon olmadığından emin olmak için hasta tipik olarak prosedürden sonra birkaç saat bir iyileşme odasında izlenecektir. Hastaya enfeksiyon riskini azaltmak ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olmak için ilaçlar verilebilir. Hastaların çoğu aynı gün eve gidebilirken, bazılarının altta yatan başka tıbbi sorunları varsa birkaç gün hastanede kalması gerekebilir.
Genel olarak, koroner arter stent tedavisi Adana, kan akışını artırmaya ve yeni tıkanıklıklar veya komplikasyonlar geliştirme şansını azaltmaya yardımcı olabilecek nispeten hızlı ve basit bir prosedürdür.
Stent Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?
Stent tedavisinden sonra en iyi sonucu elde etmek için doktorunuzun talimatlarına dikkat edilmelidir.
- İlaçlar: İltihabı tedavi etmek, kolesterolünüzü düşürmek ve kanın pıhtılaşmasını önlemek için size reçeteli ilaçlar verilebilir. Bu ilaçları tam olarak reçete edildiği şekilde alın.
- Yaşam tarzı değişiklikleri: Yaklaşan tıkanma riskinizi azaltmak için bazı yaşam tarzı ayarlamaları yapmanız gerekebilir. Bu, sigarayı bırakmayı, sağlıklı bir diyet sürdürmeyi ve sık sık egzersiz yapmayı gerektirebilir.
- Takip randevuları: Stentin düzgün çalıştığından emin olmak ve genel sağlığınızı izlemek için doktorunuzla yaptığınız kontrol randevularına devam etmeniz çok önemlidir.
- Yorucu aktivitelerden kaçınmak: İşlemden sonra vücudunuzun iyileşmesi için bir süre dinlenmeniz gerekebilir.
- Komplikasyon belirtileri: Ateş, nefes darlığı veya göğüs ağrısı gibi komplikasyon belirtilerine dikkat edin.
- Kalp-sağlıklı alışkanlıklar: Stres yönetimi ve yeterli uyku gibi kalp-sağlıklı davranışlar geliştirmek, daha fazla tıkanmayı durdurmaya ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Stent işlemi ne kadar sürer?
Koroner arter hastalığında stent işlemi ne kadar sürer sorusunun cevabı yaklaşık değerlerle verilebilmektedir. Koroner arter hastalığının tedavisinde kullanılan stent işlemi, hastanın durumuna, damarın yerleşim yerine ve diğer faktörlere göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Genellikle, stent takılması işlemi yaklaşık 30-60 dakika sürer ve hastalar genellikle 24 saat içinde taburcu edilebilirler.
İşlem sırasında hastaya lokal anestezi uygulanır ve doktor, bir kateter aracılığıyla damarın içine girerek stenti yerleştirir. İşlem sonrası hastalar, belirli bir süre dinlenmeleri ve tedaviye uygun bir şekilde devam etmeleri için doktorun önerilerine uygun davranmalıdırlar. Herhangi bir sorun ya da semptom fark edildiğinde, hemen doktora başvurmak önemlidir. Koroner arter hastalığının stentle tedavisi yaygın bir durumdur ve bu alanda uzman doktorlardan tedavi alınmalıdır.
Adana Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı halen Adana Medline Hastanesinde çalışmaktadır. Çalıştığı kurum koroner yoğun bakım, koroner angiografi, sanal angiografi, ekokardiyografi, transözefagial ekokardiyografi, 24 saat ritm holter, tansiyon holter gibi tetkikleri yapabilme imkanına sahiptir.