You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Koroner Arter Hastalığının Tedavi Seçenekleri

Genel olarak bir koroner arter hastasında çoğunlukla iç içe girmiş 3 tedavi seçeneği mevcuttur. Bunları;

  • Yaşam tarzı değişikliklerini içeren medikal tedavi,
  • Perkütan Tedavi (PTCA, STENT)
  • Bypass operasyonu ile cerrahi tedavi olarak sıralayabiliriz.

Hastaların tamamına uygun beslenme ve egzersiz şartlarını içeren yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra ağrılarını azaltıcı ve ömürlerini uzatıcı tedaviler kombinasyonları tablet olarak verilir. Bunun yanı sıra kalp damar hastalıklarının yaygınlıklarına, hasta olan damar sayısına, hangi damarların hasta olduğuna, bir damarda kaç segmentin hasta olduğuna göre bir kurul tarafından ( kalp cerrahisi ve kardiyologlardan oluşan) hastanın cerrahi olarak bypass mı olacağına yada stentler ile mi tedavi edileceğine karar verilir.

Bu konuda hastalar için bilinmesi gereken önemli bir noktanın altını çizmek isterim. Günümüz teknolojisinde uygun ellerde, uygun malzeme desteği ile stentler ile açılamayacak damar yoktur. Yani her tıkalı damar kronik total oklüzyonda (CTO) olsa bile açılabilir. Ama asıl sorulması gereken nokta hangi hastaları bu çeşit bir kompleks girişim için bypass yerine anjiyo masasına alalım. Burada da birtakım kriterler mevcuttur;

  • Eğer hasta bypass gibi büyük bir operasyonu kaldıramayacak kadar düşkün olmasına rağmen damar açılması işlemi hayati önem taşıyorsa,
  • Hastanın KOAH, kanser, ampute bacak, geçirilmiş gelç gibi ameliyatına engel ek hastalıkları varsa
  • Hem bypass hem stent için uygun damar anatomisine sahipse
  • Hasta tüm öngörülebilir riskler anlatılmasına rağmen halen bypass olmak istemiyorsa

Koroner Arter Hastalığı Tedavi Doktoru Adana

Genel olarak bu yazının tamamını okuyanlara tavsiyem, ‘ben her damarı açarım’, ya da ‘ben her damara bypass yaparım’ yaklaşımının doğru olmadığı, her hastaya özel yaklaşılması gerektiğine inanmış hekimlerden de görüş almaları yönündedir. Camiamızda bilimsel kanıtlar ışığında bu işi yapan çok sayıda hekim olduğunu da bilmenizi isterim.

Örneklerle açıklamak isterim; 60’lı yaşlarının ortasında şeker hastalığından dolayı çok yaygın damar hastalığına sahip kalp fonksiyonlarının bir kısmını kaybetmiş tam bir damar açma işlemi için en az 5-6 adet stent gereken bir hastanın ya da 3 stentle damarların bir kısmı açılsa bile halen tıkalı damarı olan böyle bir hastanın koroner arter hastalığının stentle tedavi edilmesi yerine ameliyatla bypass operasyonu olması günümüz kılavuzlarında altın standart tedavi olarak önerilir.

Öte yandan 3 adet kısa lezyonu olan (ana koronerde olsa bile) diğer damar yapısı temiz olan kalp fonksiyonları korunmuş bir hastanın bypass yerine stent tercih etmesi çok daha mantıklı olabilir.

Koroner arter hastaları nelere dikkat etmeli?

Koroner arter hastaları tarafından koroner arter hastaları nelere dikkat etmeli konusu sıkça araştırılmaktadır. Koroner arter hastaları tedavi sürecinde doktorlarının tavsiyelerine uyarak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelidirler. Bu, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, sigara kullanmamak, alkol tüketimini sınırlamak, stresi azaltmak ve doktorun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak gibi faktörleri içerir.

Hastalar, düzenli olarak kontrol altında tutulmalı ve semptomlarında herhangi bir değişiklik fark ettiklerinde hemen doktorlarına danışmalıdırlar. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, anjiyoplasti, stent takılması ve koroner arter bypass cerrahisi bulunmaktadır. Her hasta için en uygun tedavi yöntemi, hastalığın ciddiyeti, semptomların şiddeti ve hastanın genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak doktor tarafından belirlenir.

Prof. Dr. Tuna KATIRCIBAŞI

Tel: +90 322 455 25 50

E-Mail: doktortuna@gmail.com

Adres: Belediye Evleri Mah. Turgut Özal Bulvarı No: 234 Çukurova ADANA

Daha ayrıntılı ve dataylı bilgi için RANDEVU alın.